Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is een grote wesp, afkomstig uit Zuidoost-Azië. In Europa gedraagt ze zich als invasieve exoot. De wesp is hoofdzakelijk problematisch vanwege haar menu, dat voor een flink deel bestaat uit honingbijen.
De Aziatische hoornaar staat nu letterlijk bij ons aan de deur, een aantal imkers uit onze regio hebben dit jaar al te maken gehad met de Aziatische Hoornaar die aan het jagen waren voor de bijenkasten.

De Aziatische Hoornaar trekt van uit het zuiden door naar het noorden van Nederland, na verwachting zal binnen één a twee jaar heel Nederland gekolonialiseerd zijn door de invasieve exoot.
Rechts is een afbeelding hoe de Aziatische hoornaar zich verspreidt over Nederland het overzicht uit 2021 laat zien dat de Aziatische hoornaar vanuit het zuiden oprukt naar het noorden

De berichtgeving van het vestigen van de Aziatische Hoornaar in Nederland is niet hoop gevend, De impact die dit beestje meeneemt is zeer groot. Eindelijk is de biodiversiteit onder de aandacht van de mensen, en zijn er project om de biodiversiteit in Nederland weer te vergroten, Nu er eindelijk aandacht is voor de biodiversiteit en de negatieve impact van monocultuur, zal de aanwezigheid van de Aziatische Hoornaar dit flink gaan verstoren, zeker als je weet dat een net wel 12kg aan insecten kan verwerken per jaar.
Sinds de komst van de Aziatische Hoornaar zijn er voornamelijk in Limburg, Noort-Brabant en Zeeland al zoek groepen die bij meldingen op waarneming.nl worden ingeschakeld om de Aziatische hoornaar te zoeken waarna ze kunnen worden verwijderd.
Het zoeken gebeurd door vrijwilligers en het verwijderen door een professionele ongedierte bestrijder. 

Dit jaar zijn in onze regio 3 nesten verwijderd, 1x Hoek van Holland en 2x in Maassluis

Ridderhof Maassluis
Station Maassluis
Kerkhofweg in Hoek van Holland

Hierdoor is de Aziatische hoornaar nu ook in onze regio (westland / midden delfland / maassluis e.o) gevestigd, en zal het beestje steeds meer voor overlast gaan zorgen.
Inmiddels is er in Zuid-Holland een taskforce opgericht om het bestrijden van de Aziatische hoornaar onder de aandacht te brengen bij de provincie.

Ook zijn er per regio coördinatoren actief die na een melding vrijwilligers gaan verzamelen en aansturen voor het zoeken naar de Aziatische hoornaar.

In het voorjaar als de nieuwe koninginnen uit de winterslaap komen, zijn ze in het begin vooral op zoek naar nectar, door vallen te zetten proberen we de jonge koninginnen te vangen:

AH selectieval

Rechts een voorbeeld van Selectie val, openingen in de Konen zijn 8,5 mm waar de AH-koningin door heen past. Om zo min mogelijk bijvangst te vangen zijn er diversen uitlaten waar de Bijen, Hommels en Wespen en ander insecten door kunnen zodat deze niet in de val blijven,

Na het uitzetten van de val is het wel de bedoeling deze dagelijks te contoleren zodat eventuele bijvangst losgelaten kunnen worden, en het lost laten van de bijvangst moet op de zelfde plaats als waar de val staat zodat eventuele wespen koninginnen terug kunnen naar hun nest, en wordt er zo minmogelijk verstoord.